21 February 2015

Kek Marble Gebu

assalamualaikum

kek marble gebu..sennag jer nak buat..godek-godek, bakar siap



kek marble gebu ni .. guna resepi kek butter yang simple. bahan2 senang nak cari. kemudian dijanjikan berwarna. teknik dan bahan yang digunakan yang mengjadikan dia gebu
jom kita buat


Bahan-bahan yang digunakan



1. pukul butter dan gula. butter perlulah berada di suhu bilik tidak boleh cait masa di pukul.



2. masukkan telur sebiji demi sebiji. pukul lagi hingga gebu


3. masukkan tepung sedikit demi sedikit



4. pukul lagi hingga gebu jangan takut tektur adunan tidak akan jatuh..lagi lama lagi bagus.. tapi jangan lah lama sangat ok..


5. akhir sekali masukkan esen vanilla dan garam.. pukul sekejap


6. untuk jadikan dia bermarble bahagikan aduanan kepada 4 bahagian
2 bahagian berat 200gm 1 bahagian 100gm dan selebihnya 

yang di tiga diwarnakan ikut suka anda dan 1 bahagian tiada warna


caranya begini..
1, 2, 3

ok selamat mencuba

ok bai


19 February 2015

Tart bunga

assalamualaikum

tart bunga yang sedap.. bila cuti sekolah anak-anak semua ada di rumah... sekejap-sekejap masuk dapur.. mak kena make sure peti ais mesti ada makanan..contoh nudget, sosoej, burget, or french fries.. dia org akan masak sendiri.. mak lupa nak beli stok.. sbb ingatkan supermarket tak tutup.. rupanyer all chinese new year.. to be open on 21st february..

eerrhhhh.. parahh....

alhamdullilah.. tepung, telur, gula butter ada... so kena godek2 leh kat dapur...

si abang dah 4 kali makan nasi.. lauk asam pedas ikan kembung jer..sedap momee...memang asam pedas tak leh larilah dari anak2 ku ini.. masa duk sungai petani karee kareee karee..sini asam  pedas dan masak lemak pedas...

ok mak pun macam boring dan senang diri.. walhal sibuk.. editor dah minta resepi.. sambil menulis sambil buat tart bunga ni...

resepi ni saya olah dari tok guru saya..mana boleh bagi resepi dia.. uols nak minta sendiri...hokey

saya juga buat jualan untuk tart ini...klu berminat nak oder pm di fb :d'Dapur c'Chanteq


tart bunga

resepi 

inti
2 biji nenas
200gm  gula pasir
50gm gula batu.. perlu di tumbuk halus
sebatang kulit kayu manis
bunga cengkih
1 sudu besar butter

cara:

1. parut nenas dan tapis sampai kering
2. masak semua bahan hingga kering
3. berhati-hati dengan percikan dari air nenas
4. bila sudah kering ketepikan dan biarkan sejuk 
5. sudah sejuk boleh lah bulat-bulatkan kecil


kulit

1 biji kuning telur
1 sudu besar gula castor
2 sudu besar minyak sapi
300gm tepung gandum
secubit garam
150gm butter

cara:-

1. pukul kuning telur, gula, butter, minyak sapi dan garam
2. masukakn tepung dan uli hingga jadi doh
3. biarkan doh rehat 10 min
4. selepas 10 min canaikan doh setinggi 0.2mm
5. terap ikut acuan tart pilihan anda
6. letak atas papan pembakar dan letak kan inti yang telah di bulatkan di tengah2 kulit tart
7. bakar dengan suhu 170c atas dan 150c bawah selamat 15 min
8. suhu adalah ikut kesesuain oven anda

















ok bai

18 February 2015

Chicken in the pot

assalamualaikum

today.. hari ini saya nak share buat chicken in the pot...klu pergi Restorant Dome salah satu benda yang saya suka benda ini..itu dulu..sekarang dah tau buat... dome pun tak ku jejak

jom kita buat


chicken in  the pot


resepi:-

4 keping puff pastry jenama kawan..saiz 4 x 4..
100gm isi ayam potong kecil
30gm mix vege
1/4 sudu teh serbuk lada hitam
secubit serbuk basil
secubit garam
1 sudu teh tepung gandum
1 sudu besar butter
200ml susu segar..
2 ulas bawang putih
1/2 biji bawang besar yang di hiris
10ml air
sebiji telur


cara:-

1. panaskan butter dan tumiskan bawang putih dan merah hingga naik bau
2. masukkan isi ayam, lada sulah dan serbuk basil
3. bancur air, susu dan tepung
4. tuang kedalam ayam
5. masukkan garam secukup rasa
6. kacau biar pekat dan masuk mix vege
7. biarkan mendidih sebentar..
8. ambil mangkuk seperti dalam gambar atau mangkuk aluminium yang kecil isikan ayam tadi hingga penuh
9. sapukan telur keliling mangkuk dan tutupkan dengan puff pastry
10. sapu telur atas puff pastry tadi dan taburkan bijan sebagai hiasan..
1. bakar dengan suhu 170c api atas dan 140c api bawah



contoh mangkuk aluminium di ambil dari mr google


selamat mencuba


ok bai