26 November 2014

Victoria sandwich cake

Assalamualaikum

victoria sandwich cake.. sangat-sangat trending skg.. sebab sgt sedap
strawberry compot..light custard cream,  swiss meringue butter cream atau cream cheese. kek dari pure butter cream apa lagi tak toleh belakang dah.


victoria swiss sandwich n cream cheese


victoria sandwich cake n light custard cream

anda boleh mencuba kedua-dua. saya tak ader resepi. insyallah bila dah dapat yang terbaik saya akan share resepi tersebut

ok bai


Danish

assalamualaikum
bersawang blog ni.. kejap ada keja tak der
mlm ini ada hokey
2-3 minggu ni busy dengan kelas.
gambar ni adalah hasil dari kelas danish saya
jom tengok

himpunan gambar..


bluberry windmills


cinnamons rolls


nutella almond sticks


croissant


apple combs

seronok dia org belajar dan saya sangat berbesar hati lepas mengajar dia orang. klu tidak dapat hadir ke kelas saya juga ada kelas pjj.. contact saya di fb:d'dapur c'chanteq

ok bai



06 October 2014

Chocolate Moist Butter scotch Cake


Assalamualaikum




RICH CHOCOLATE MOIST

Bahan  A
6oz butter
14oz gula castor
3 biji telur
Secubit garam

Bahagian B  – (bahan ini dibancuh bersama dan diketepikan)
 1 sudu teh Nescafe
1 sudu teh panas
1 sudu teh esen
1 sudu teh EMULCO

Bahan C
8 oz High protein flour( Tepung Superfine pun boleh)
2 ½ oz serbuk coco
1 sudu teh soda bicarbonate
1 ½ sudu teh baking powder
8 ozair sejuk direct dari peti  sejuk

Cara:-
1. Pukul Butter dan gula hingga kembang. 
2. Masuk telur satu persatu. 
3. Kemudian masukkan bahan B yang telah dibancuh. 
4. Tepung dimasuk sedikit demi sedikit. 
5. Dipusing satu arah mengunakan whisk. Contohnya  jika kacau mengikut pusingan jam tetapkan arah itu hingga tepung habis dikacau. 
6. Akhir sekali masukkan air sejuk tadi.
7. Bakar kek ini api 170C selama I jam atau sehingga masak. 

p/s Untuk mendapatkan kek lebih moist kukus kek ini selama 1 ½ jam perlu ditutup dengan aluminum foil atau plastic yang diikat supaya wap air tidak masuk kedalam kek. Kalau tidak banjir kek kita.

biarkan sejuk dan kek di bahagi 3 lapisan


Ganache Chocolate

resepi chef amar dari majalah saji

bahan A

250 ml  dairy whipping cream
40gm sirap glukos

bahan B

400gm coklat masakan
30gm butter
1 sudu pes  hazelnut.. kalau tak ada boleh gunakan pes badam

cara
1. satu bahan A dan panaskan dalam periuk hingga nampak buih ditepi periuk
2. coklat perlu di cincang
3. masukkan bahan A kedalam coklat dan kacau hingga rata
4. masukkan butter dan pes kacau hingga butter cair.
5. sejukkan dalam peti sejuk sebentar

kek yang telah di bahagi 3 disaapu dengan coklat ganache.
kemudian salutkan kek dengan coklat ganache
masukkan kek kedalam peti sejuk sebentar sebelum di curahkan dan di hiasakna dnegan butter scotch

Butter scotch

200gm gula pasir
100gm butter
120ml whipping cream
1 sudu teh garam

cara:-

1. masakkan gula pasir hingga menjadi gula hangus.. tapi tidak terlalu gelap warna keemasan. gula perlu betul-betul cair
2. masukkan butter hingga cair
3. masukkan whipping cream dan garam
4, kacau hingga pekat
5. bila sudah pekat simpan butterscotch kedalam peti sejuk sebelum di tuangkan ke atas kek

butterscotch ini boleh digunakan untuk membuat roti sarang lebah..
boleh di simpan selama 2 minggu didalam peti sejuk



selamat mencuba

dairy whipping cream